De wervelkolom omgeeft een groot deel van het zenuwstelsel. Door stoornissen in de beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken wordt het zenuwstelsel beïnvloed en kunnen diverse klachten ontstaan. Deze  stoornissen kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting of trauma. Het gevolg: de wervelkolom wordt op bepaalde plaatsen stijf. Deze stugge, meestal pijnlijke delen van de wervelkolom noemen we blokkades.

Blokkades kunnen twee verschillende effecten op de gezondheid hebben.
Het mechanische effect en het neurologische effect.

1. Het mechanische effect wil zeggen dat door de blokkade (lees bewegingsbeperking of stijfheid) irritatie, pijn en zwelling optreedt in de gewrichten van de wervelkolom.

2. Het neurologische effect is iets complexer. Een geblokkeerd gewricht geeft andere signalen aan de hersenen door dan een soepel gewricht. Hierdoor kan de functie van het zenuwstelsel negatief beïnvloed worden. Er kunnen zelfs klachten ontstaan in andere delen van het lichaam.

Door de blokkades in de wervelkolom of andere gewrichten te corrigeren, wordt de mechanische irritatie (stijfheid) verholpen en de neurologische (zenuw) aansturing genormaliseerd. Het doel van de behandeling is een normale functie van de wervelkolom en het zenuwstelsel te bewerkstelligen en te behouden.

Daar waar een blokkade zit, wordt met de handen druk uitgeoefend en een snelle manipulatie (ook wel adjustment of correctie genoemd) gedaan. Deze correcties worden precies in die richting gegeven waarin het gewricht niet of nauwelijks beweegt. Het doel hiervan is de normale functie van het gewricht te herstellen. De correctie vindt altijd plaats binnen de normale grenzen van het gewricht en zo dicht mogelijk bij de te beïnvloeden wervels. Er wordt geen gebruik gemaakt van hamers en de paarden worden niet verdoofd. Soms is er tijdens de behandeling een “krakend” geluid te horen, wat veroorzaakt wordt door luchtbelvorming in het gewricht. Dit krakende geluid wordt niet veroorzaakt door het langs elkaar schuren van botten of het “terugschieten” van wervels. Het geluid is een bijzaak en kan absoluut geen kwaad.

 

Blokkades kunnen oa ontstaan door:

  • alle kleine belastingen die door de dag heen kunnen gebeuren: spelen in de wei, schrikken, ineens hard rennen etc
  • stress, zowel fysiek als emotioneel
  • onvoldoende beweging in het algemeen
  • langdurig stilstaan (stal, trailer)
  • een val, uitglijden, struikelen , hangen in het halster, achteroverslaan
  • als gevolg van compensatie na een blessure elders in het lichaam
  • slecht passend zadel
  • verkeerde belasting van de ruiter
  • sportprestaties: dressuur, endurance, western, springen: elke speciale discipline belast de ruggengraat op een specifieke manier
  • leeftijd: bij oudere dieren zullen de effecten van de dag-tot-dag belasting meer tot uiting gaan komen