Fysiotherapie is het toepassen van manuele technieken op het bewegingsapparaat (spieren, pezen, gewrichten, banden en zenuwbanen). Dit met als doel om blessures te voorkomen of te helpen bij herstel na een blessure.

De technieken binnen de fysiotherapie bestaan uit mobilisaties en manipulaties van spieren en gewrichten. Op deze manier wordt de bewegingsmogelijkheid vergroot, blokkades in de wervelkolom verwijderd, verzwakte spieren versterkt en verkorte spieren op lengte gebracht. Daarnaast kan door middel van massagetherapie verhoogde spierspanning worden verlaagd, pijnlijke punten (trigger points) in spieren worden verwijderd en de doorbloeding worden versterkt.

Naast deze manuele technieken kan het in de behandeling van toepassing zijn om extra methodes in te zetten, zoals laser- en aquatherapie. Aanleidingen om een fysiotherapeut een paard te laten behandelen kunnen heel verschillend zijn. Blessures, zoals aan pezen, spieren of rug, of rijtechnische problemen. Hierbij kan gedacht worden aan verandering in het gedrag van het paard bij bijvoorbeeld het opzadelen/opstijgen, ongehoorzaamheid, moeite met bepaalde oefeningen of gangen. Klik hier voor meer informatie over de indicaties voor fysiotherapie.